Så bygger du en legovägg

Lego bygger man vanligen med från golv till tak. Om man nu har lyxen att äga så många legobitar. Men varför begränsa legobygget till att bygga nerifrån och upp när det finns spännande lösningar för att exempelvis bygga på väggen? Här kan du ta del av tips för hur du skapar en egen legovägg från grunden.

Måla i en passande väggfärg

Innan du sätter i gång med väggbygget kan det vara bra att planera lite. Vilken väggfärg tänker du måla i? Beroende på vilken färg du väljer kan väggen uppmuntra olika mycket till lek. Om legoväggen ska vara i ett lekrum kan du med fördel välja en grundfärg som röd, blå eller gul. Man kan också tänka sig att du målar väggen som en passande kuliss för legoprojekten. Vad sägs om att måla en skog eller stad innan du sätter i gång med den faktiska legoväggen? Skissa upp byggprojektet allra först. Det går alldeles utmärkt att rita med penna där legoprojektet ska vara. Du ska ändå måla över skissen.

Limma legoplattor på väggen

Att göra en legovägg behöver egentligen inte vara svårare än att du limmar legoplattor på väggen. Om du tycker att de fyrkantiga plattorna blir för stora kan du alltid använda legotejp, som säljs i en hel del butiker och som håller för stora projekt. Ju större plattor, desto större legobyggen kan ju göras. Det är dessutom ganska skönt när legoklossarna försvinner från golvet, där de annars kan uppta plats.

Gör legovägg till förvaring

Bra förvaringsmöjligheter är alltid lika välkommet, särskilt i barnrummet och/eller i lekrummet. Legoväggen kan mycket väl användas som förvaring, bland annat genom att legobitarna sätts fast på den när det är dags att plocka upp. Om du skulle vilja ta din legovägg ett steg längre kan du dock utöka förvaringen genom att ha hängen för lådor eller påsar på väggen. Lådorna och påsarna kan du sedan färgmarkera så att det blir enkelt att sortera legobitarna efter färg. Även en klassisk Billy-hylla från Ikea kan ge bra legoförvaring. Slå på stort genom att måla hyllan i lekfulla färger och inreda den med legoplattor. Så enkelt kan du skapa ett legohus för spännande lek.

Var hittar du då alla legoplattor inför bygget av legoväggen? Att köpa nya plattor kan vara ganska dyrt, så kolla först på second hand. Byggmaterial och väggfärger hittar du i den vanliga färg- och bygghandeln.

mts_gridblog