Operahuset i Köpenhamn

Den danska huvudstaden Köpenhamn fick år 2004 ett alldeles nybyggt operahus, som uppmärksammades som det mest moderna operahuset i världen. Detta var ett samarbete mellan arkitekten Henning Larson och fraktmagnaten Mærsk Mc-Kinney Møller för att skapa en riktigt tidlös design som inte skulle falla ur tiden eller föråldras. Det skulle dessutom framgångsrikt integreras med det ständigt föränderliga landskapet på ön Holmen. Byggnadens exteriör bjuder på Jura Gelb-kalksten och ligger på marken som omges av kanaler och som är utformade för att “ge intrycket att byggnaden är på en ö”. Glasfasaden, en orsak till stor kontrovers mellan Larson och Mærsk, ger operapubliken en 180 graders panoramautsikt från hamnfoten mot Knippelsbro och över stadens tinnar och torn och mot utsikten ut mot hamnen mot Öresund norr ut.

En sådan spännande byggnad som operahuset i Köpenhamn blir förstås föremål för Lego-byggare, särskilt de fantaster som ser det som en ära att försöka sig på en egen tolkning av världens stora byggnadsverk. Här ser man en byggnad som har både skarpa hörn och rundade delar i en fungerande harmoni. Denna känsla är mycket väl fångad av konstruktören till detta bygge; färger, former och utförande stämmer väl överens med den byggnad detta avser. Det är alltid spännande att upptäcka nya Legobyggen som utförs av riktiga fans, som hela tiden försöker tänka nytt och inte nöjer sig med de Lego-set som finns i original.

Det danska operahuset är kanske inte ett av de vackraste i sitt slag, men arkitekturen är verkligen intressant och med tanke på byggnadens storlek blir ändå resultatet maffigt. Detta gäller även Legobygget, som är ganska rejält till storleken. Kanske kan Lego få lite nya idéer till klassiska och spännande byggnader; idag finns endast operahuset i Sydney på marknaden och det kunde absolut finnas fler operahus och liknande byggnader. Säkerligen skulle detta uppskattas av Lego-fans världen över!

mts_gridblog