Lego genom tiderna

Vi har alla våra minnen av legobyggande i olika former. Denna text bygger på mina och sträcker sig över nästan sextio år. Det är få leksaker som håller över tid så länge men förändringarna har varit stora över tid även om det i grunden handlar om samma inspirerande grundsystem.

När farmor var ung

Ja, när farmor var ung så byggde hon och hennes syskon med Lego ganska ofta. På den tiden var det rektangulära plattor som utgjorde grunden för de flesta byggprojekt. Det gick att bygga hus med legobitar av olika storlekar och i olika färger. Riktigt roligt var det när vi fick nya legosatser med fönster och dörrar. Så småningom kom det även hjul och hjulaxlar som lät oss bygga bilar eller i alla fall någon sorts fordon som kunde rullas. Ibland lekte vi krockleken som gick ut på att dessa fordon skulle krockas med hög fart och det fordon som höll bäst vann förstås.

När barnen tog över

De gamla legobitarna från barndomen sparades förstås i en låda som togs fram många år senare när nästa generation kom i Lego-åldern. De kompletterades givetvis med nya förpackningar med legobitar i mer moderna kombinationer. Nu blev det möjligt att bygga lyftkranar och rymdskepp också med hjälp av alla nya former på legobitarna. Kugghjul av olika slag, hjul i olika storlekar och sist men inte minst små legogubbar att placera på bilarna. Den här perioden var ett gäng sköldpaddor, Ninja Turtles, populära hos många barn så givetvis fanns det också Lego-Turtles att leka med. Mycket byggdes med hjälp av ritningar men lika mycket direkt ur fantasin.

Barnbarnens tur

Snart nog blev det dags för ytterligare en generation. De legobitar som sparats från farmors barndom fanns fortfarande kvar och nu med tillägg från mellangenerationens mer fantasieggande bitar och en och annan Turtles-gubbe också. Men allt förändras över tid och nu hade Harry Potter tagit världen med storm så det blev självklart att nu komplettera med lego och Harry Potter saker för att kunna bygga upp Hogwarts och dess mystiska värld.

Lego är helt enkelt en tidlös leksak som utvecklas över tid men som också anpassar sig efter barn i olika åldrar. Dessutom är det något som faktiskt vuxna också kan tycka är kul att leka med. Ungefär som ett pussel med tusentals bitar fast bättre. För med tusentals bitar av lego går det att bygga nästan vad som helst för den som har lite fantasi.

mts_gridblog