Parisoperan

I Legos egen katalog finns bara ett enda operahus tillgängligt, nämligen operahuset i Sydney som vi skrivit om tidigare. Dock finns det en rad olika byggen som har gjorts på fri hand av många Lego-fans runt om i världen. Tack vare Legos popularitet finns det mängder av fantaster som genom att kombinera en rad olika standardbyggen får till helt otroliga egna kreationer, allt från hela Star Wars-världar och diverse byggen med lego friends till slottet Hogwarts från Harry Potter. Operahus finns också i olika tappningar. Ett av dessa är operahuset i Paris, som är byggt av ett riktigt Lego-fan. Denna person har lyckats åstadkomma en riktigt stilig kopia av Parisoperan. Som en sann operafanatiker och en beundrare av fransk arkitektur inspirerades detta projekt av en kopia av en målning av Jean Beraud: “Le Couloir de l’Opera”.

Skapelsen innehåller över 12 000 Lego-delar och det tog ungefär 4,5 månader att designa, planera och bygga. Den stora trappan framför entrén är vackert avbildad och Lego-byggaren ville här skapa en utsmyckad inredning tillsammans med en detaljerad yttre finish. Skaparen av detta bygge hoppas att Lego kommer satsa på byggsatser med fler än 10 000 bitar och kanske med fokus på olika byggnadsstilar eller epoker.

Bygget han skapat är verkligen imponerande; detaljrikedomen är fantastisk både på utsidan och på insidan av operan. Det känns verkligen som att vara på plats i Paris och se byggnaden i original. Den maffiga entréhallen är förstås ett viktigt inslag i bygget, med högt i tak och med otroligt vackra utsmyckningar. Själva konsertsalen har mängder av sittplatser framför den stora scenen, precis som på riktigt. Det är verkligen härligt att beskåda byggen som detta; det är enormt inspirerande och man kan inte undgå att hoppas att Lego ska bli inspirerade nog att producera den här typen av byggen för allmänheten.

mts_gridblog