Bygg legorobotar med Lego Mindstorms

De klassiska legobitarna gavs ursprungligen ut 1949 och kom till Sverige under mitten av 50-talet. För att vara en så gammal leksak har Lego klarat tidens tand väl. I dagens högteknologiska samhälle skulle man kunna tro att ingen längre leker med Lego, men genom produkter som Lego Mindstorms har Lego lyckats ta sina plastklossar in i 2000-talet.

Robotics Invention System

Den första generationens Lego Mindstorms introducerades i slutet av 90-talet och hette Robotics Invention System (RIS). Själva kärnan bygger på en liten mikrodator, kallad RCX (Robotic Command eXplorers), som har byggts in i en stor legokloss. RCX har 32 kB minne och kan lagra program som har överförts till den via infrarött ljus från en dator. På RCX-klossen finns tre portar för att koppla in sensorer som kan känna av bland annat ljus och beröring. Sensordatan kan sedan läsas av och användas i programmen för att styra legorobotar och liknande som reagerar på omgivningen.

Den första generationens RCX krävde dock strömförsörjning via nätkabel och en RCX version 2.0 som drevs på batteri kom senare. Det gjorde det möjligt att bygga legofordon och annat som kunde åka omkring fritt, snarare än stationära konstruktioner som tågbanor, robotarmar och liknande.

Lego Mindstorms EV3

Tekniken har dock gått framåt mycket sedan dess och idag är Lego Mindstorms EV3 den senaste versionen. EV3 visades upp under CES-mässan 2013 och släpptes senare under september samma år. EV3 introducerar bland annat stöd för styrning via en app i en smartphone eller surfplatta. Det går till och med att programmera sina legorobotar direkt i appen, utan att behöva gå via omvägen en dator. Med andra ord kan man behöva ha sin iphone laddare inkopplad, eller i alla fall nära till hands.

Själva hjärnan i Mindstorms EV3 heter “intelligent brick” och bygger på en ARM9-processor med 64 MB RAM och 16 MB lagringsminne. Det sitter även en microSD-kortläsare och USB-port på den.

Lego Mindstorms NXT

I slutet av juli 2006, innan Mindstorms EV3, kom dock Lego Mindstorms NXT som var betydligt mer avancerat än RIS. Med i förpackningen fick man bland annat tre servomotorer och fyra sensorer för ljud, ljus, ultraljud och beröring. Ultraljudssensorn används som kollisionssensor, på ett liknande sätt som fladdermöss använder ultraljud för att inte flyga in i objekt.

Lego Mindstorms NXT 2.0

I augusti 2009 kom uppföljaren Lego Mindstorms NXT 2.0 som bland annat fått en ny sensor som kunde detektera olika färger. Den sensorn visade sig bli väldigt populär för att bygga robotar som kunde lösa Rubiks kub genom att läsa av färgerna på kuben och sedan rotera den. Robotarna blev snabbare och snabbare på att lösa kuben och till slut blev de snabbare än den mänskliga världsrekordhållaren.

Lego Boost

Värt att nämna i sammanhanget är även Lego Boost. Det släpptes 2017 och kan närmast beskrivas som en enklare och mer barnanpassad version av Mindstorms. Man kan bygga legorobotar, fordon och annat med Boost. Programmeringen sker enkelt genom att dra och släppa kodblock i surfplattan.

mts_gridblog