Operahuset i Sydney

Operahuset i den Australienska storstaden Sydney är ett imponerande bygge som sedan 2007 finns med på UNESCO:s världsarvslista. Den danske arkitekten Jørn Utzon ritade operahuset, som invigdes den 20 oktober år 1973. Delar av fasaden på byggnaden påminner om ett segel, vilket är passande med tanke på placeringen alldeles vid Sydney Harbour. Operahuset fanns länge med i planerna, där första spadtaget faktiskt gjordes redan 1959. På grund av olika problem under resans gång drog bygget dock ut på tiden och kom slutligen att kosta 588 miljarder svenska kronor.

Riktigt så kostsamt är det inte att skaffa sig detta Lego-set av det berömda operahuset, trots att det är ett av de dyrare seten som finns på marknaden. Här har man möjlighet att bygga sitt alldeles egna operahus med det omisskännliga taket, vattnet med mera på den här autentiska representationen av Australiens mest ikoniska byggnad. Använd en rad nya och avancerade byggtekniker för att återskapa komplexa former, vinklade väggar och subtila detaljer från den riktiga byggnaden! Här finns många Legobitar som är svåra att få tag på idag, vilket gör det här setet till ett riktigt åtråvärt bygge i samlingen.

Bland annat får man här en unik bottenplatta på 48 x 48 rutor som för första gången är tillgänglig i blått. Konstruktionen lovar Lego ska vara robust, vilket innebär att den går att flytta omkring som man önskar. Färdigbyggd är operahuset i Sydney 28 cm hög, hela 63 cm bred och 38 cm djup. Detta är med andra ord en rejäl pjäs att tänka ut en plats för därhemma. Vi byggde operahuset lugnt och stilla och det tog oss runt 12 timmar; detta är trots allt ett rejält bygge med många speciella vinklar och tekniker, så det tog ett tag att få en överblick. Var det värt det? Ja, tveklöst! Det här var jätteroligt att bygga.

mts_gridblog