Lego – Kul för alla åldrar

Lego är någonting som alla kan uppskatta. Det kommer i så stor variation att det skulle vara väldigt svårt att lyckas nämna alla sorter, kanske till och med omöjligt. Det finns allt ifrån det klassiska legot med bitar som man själv kan bygga ihop vad man vill med. Bara fantasin och antalet bitar sätter gränserna till avancerade modeller av helikoptrar, bilar, båtar, slott och hus. De sistnämnda kräver en högre ålder eftersom det många gånger handlar om att man behöver ha bra koll på sin koordination och liknande. Det är även generellt sett många och väldigt små bitar. För de klassiska bitarna räcker det bra med viss motorik och förståelse för att kunna ha nytta och nöje av dem.

Klassiskt Lego

Det klassiska legot är kul för alla åldrar. Det kräver ingen särskild skicklighet eller kunskap. Det enda man behöver är fantasi och många bitar för att kunna förverkliga den fantasin. Nuförtiden blir det bara svårare och svårare att få tag på klassiskt lego till bra pris. Det är så populärt att det tydligt återspeglas på värdet, även när det kommer till begagnade bitar.

Modeller

Ju mer lego växte i popularitet, desto mer pressade de gränserna för vad man kunde bygga med deras delar. Till slut började de skapa specialbitar för vissa specifika modeller. En hel del av dessa specialbitar är väldigt små och det krävs en del finmotorik för att få dem på plats. Att använda sig av ett par modifierade badrumslampor för bättre ljus kan vara att rekommendera så att man verkligen ser vad det är man håller på med.

Det finns en hel uppsjö av modeller och en stor andrahandsmarknad. Förr eller senare slutar en modell att produceras och de bitar som är speciella för just den modellen blir allt svårare att få tag på. Därför är det många entusiaster som köper en modell och bygger ihop den för att sedan väldigt försiktigt plocka isär den igen och placera i sin låda. Då bevarar man andrahandsvärdet samtidigt som man har fått mycket nöje av den.

En del modeller är dock väldigt stora så när man väl har lyckats att bygga ihop dem så tar det emot väldigt mycket att plocka isär dem igen. På grund av det är det många samlare som väljer att ha sina modeller uppställda i färdigbyggt skick och om de, av någon anledning, vill sälja modellen så säljer de den redan färdigbyggd. Generellt sett brukar dock dessa transaktioner vara från en samlare till en annan så den färdiga modellen får förbli i sitt färdiga skick.

Avslutande ord

Lego är ett känt märke och det är helt klart här för att stanna. Den kvalitet som produkterna har är sällsynt på marknaden och andra liknande produkter har inte alls samma hållbarhet. Lego var först av sitt slag och det är svårt att slå det originalet.

mts_gridblog