Eiffeltornet

Den klassiska byggnaden Eiffeltornet i Paris är en självklar byggsats; vem vill inte ha sitt alldeles eget Eifelltorn i Lego? Detta är en av de mest ikoniska byggnader som någonsin har rests och känns igen av alla, oavsett var i världen man kommer ifrån. Tornet ritades och byggdes av franskfödde entreprenören Gustav Eiffel och färdigställdes lagom till den berömda världsutställningen, som syftades till att uppmärksamma 100-årsdagen av den franska revolutionen, i Paris år 1889. Det 324 meter höga tornet stod som entrébyggnad till utställningen och imponerade alla besökare med sin storslagenhet.

Under konstruktionen tillverkades 18.038 smidesjärnelement (som utgör tornets struktur) i utkanten av Paris innan de fördes till den plats där tornet skulle byggas. Dessa delar fick man hissa upp och de monterades genom att använda sig av inte mindre än 2,5 miljoner nitar. Det färdiga tornet var extremt stadig och lyckats klara översvämningar, kraftiga vindar och annat hårt väder som den utsatts för. I dag är Eiffeltornet en av de mest kända byggnaderna i världen och tar emot en stadig ström av besökare från världen över, året om.

Nu har alla möjlighet att bygga sitt alldeles eget Eiffeltorn i Lego! Detta bygge rekommenderas från 12 år och uppåt och den färdiga byggnaden är verkligen stilig. Det roliga med byggen ur den här Lego-serien är att de blir till mycket uppskattade inredningsdetaljer som både enskilt och tillsammans med liknande byggen utgör ett snyggt inslag i vilket rum som helst. Eiffeltornet är ca 30 cm på höjden och innehåller 321 bitar. Det här setet var relativt enkelt att bygga, eftersom det inte tillhör ett av de större Legoseten som finns på marknaden. Detaljrikedomen är som vanligt fantastisk när det handlar om Lego; allting har en perfekt passform och samtidigt en logisk placering. Det funkar perfekt ihop med andra modeller i serien, precis som man förstår att tanken måste ha varit från Lego.

mts_gridblog