Det bästa av två världar – legobilen

Oavsett om du eller någon i din närhet älskar leksaksbilar som de här, eller att bygga med lego så finns det något som förenar de båda världarna. Nämligen leksaksbilen som en kan bygga ihop av lego. På det viset får du eller legobyggaren både möjlighet att leka med lego i samband med att bilen byggs ihop och möjlighet att fortsätta leka med bilen när den är färdig. Lite som ett Kinderägg, fler överraskningar i samma paket. Nedan kan du läsa mer om lego och legobilar.

Om lego

Den första uppsättningen av lego kom redan 1949. Dock var motståndet mot plastleksaker stort och därför gick försäljningen inte särskilt bra då. I liten av 50-talet bytte plastbitarna namn till Lego, efter den danska översättningen av begreppet att leka bra eller leka fint. Nu gick försäljningen bättre och lego började säljas i de nordiska grannländerna också.

Senare under 50-talet kom de klassiska byggsatserna med instruktioner. De kunde exempelvis användas för att bygga ihop en hel stad, bilar eller något helt annat. Dessutom gick de att kombinera med andra byggsatser. Under 60-talet och framåt har den här typen av lego kallats för lego basic. I de paketen ingår ofta lego-hjul också, perfekt om du ska bygga ihop en legobil. Sedan dess har det hänt mycket. Lego-duplo har tillkommit på marknaden tillsammans med en rad andra nya produkter både anpassade efter barn av olika åldrar, vuxna och tekniskt lego med motorer och liknande.

Eftersom lego är uppfunnet och producerat av ett danskt företag är det kanske inte så konstigt att den första parken med lego-tema, legoland också ligger i Danmark, närmare bestämt på Jylland. Parken öppnades på 60-talet och har sedan dess också kompletterats med parker i bland annat Storbritannien och USA.

Under årens lopp har lego haft hård konkurrens med andra leksaker på marknaden. Men, de har alltid hittat nya sätt att utvecklas på och kommit vidare med hjälp av olika samarbeten. Exempelvis har de köpt delar av rättigheterna till stora filmer som Star Wars och Harry Potter. Utöver det har lego också skapat ett gäng filmer baserat på lego-figurerna, tv-spel och datorspel.

I legoland och på vissa andra ställen i världen finns det stora figurer, möbler och annat uppbyggt av legobitar. Till exempel finns en legobil i något större format i Volvomuseets ägo.

Legobilar

En legobil är en leksaksbil som du bygger ihop av lego. Det finns en mängd olika varianter som är mer eller mindre avancerade och mer eller mindre tekniska. Allt ifrån att du köper en färdig legobil som du kan byta ut olika delar av till att du bygger ihop en bil helt från scratch. Det finns också byggset med motorer och annan teknik som gör att du kan köra bilarna också.

mts_gridblog